Morske orgulje

 

Ovaj vrtuljak zahtijeva JavaScript

Moderna ikona grada Zadra postale su Morske orgulje, jedinstveno arhitektonsko čudo izgrađeno nedavno u podmorskom dijelu gradske rive. Tu morski valovi, strujanjem i prolaskom kroz glazbene cijevi postavljene pod morem, stvaraju nevjerojatan zvuk, takozvanu “morsku glazbu”, koja ispunjava široki prostor šetnice uz more.

Kamene stepenice protežu se na 70ak metara obale, podijeljenih u 7 desetmetarskih sekcija, ispod kojih je okomito na obalu ugrađeno 35 polietilenskih cijevi različitih dužina, promjera i nagiba, koje se koso uzdižu do obalnog poločanja i završavaju u kanalu (servisnom hodniku). Zrak potisnut valom vodi se iz šireg u uži profil, kako bi dobio ubrzanje i proizveo zvuk u sviralama smještenim u hodniku ispod obalne šetnice, odakle zvuk (kroz mistične otvore u kamenu) izlazi u prostor šetnice. Instrument ima 7 klastera po 5 biranih tonova izvedenih iz matrice dalmatinskog klapskog pjevanja.

Kao što je energija mora nepredvidiva u bezbrojnim izmjenama plime, oseke, veličine, snage i smjera, tako je i vječni koncert morskih orgulja neponovljiv u bezbrojnim glazbenim varijacijama, čiji je autor i interpretator sama priroda.

Odmah po završetku izgradnje, Morske orgulje promaknule su se u metaforičko mjesto grada Zadra koje sada s uzbuđenjem posjećuju građani i turisti.

Morske orgulje izvedene su po projektu zadarskog arhitekta Nikole Bašića uz pomoć niza stručnjaka.